W Centrum Kultury w Troszynie odbyło się podsumowanie projektu „Kobiety Zaścianka – inicjatorkami rozwoju lokalnego” zorganizowanego przez LGD „Zaścianek Mazowsza”. W czasie uroczystości goście degustowali 13 potraw wigilijnych, a następnie oddawali głos na ich zdaniem najsmaczniejsze dania. Która potrawa przyciągnęła najwięcej smakoszy?
W projekcie pn. „Kobiety Zaścianka – inicjatorkami rozwoju lokalnego” wzięło udział w sumie 52 kobiety z gmin: Czerwin, Troszyn, Goworowo i Rzekuń. Gospodynie podzielone były na 13 zespołów według miejsca zamieszkania. Każdy z nich miał za zadanie przygotować wigilijną potrawę, charakterystyczną dla tych regionów, którą podczas uroczystego podsumowania projektu degustowało 80 gości.
Wśród potraw wigilijnych znalazły się m.in. kluski z makiem, karp w galarecie, krokiety z grzybami, kompot z suszonych owoców, kapusta z grzybami, ryba po grecku, pierogi oraz barszcz czerwony z uszkami.
Oddanie głosu na tylko jedną potrawę okazało się niełatwym zadaniem. Jak podkreślali goście, wśród których byli także włodarze czterech gmin, które brały udział w projekcie, „wybór jednej potrawy jest naprawdę trudny, ponieważ wszystkie dania są bardzo smaczne”.
Jednak najbardziej do gustu przypadła koneserom kapusta z grzybami przygotowana przez gospodynie z Dzwonka [gm. Czerwin]. Na miejscu drugim uplasował się kompot z suszonych owoców zespołu z Dzbenina [gm. Troszyn]. Miejsce trzecie zajęły gospodynie z Kamianki [gm. Rzekuń], które przygotowały różnego rodzaju kluski z makiem.
Na koniec uroczystości wszystkie „kobiety zaścianka” otrzymały dyplomy i upominki od organizatorów. W ramach projektu powstanie również publikacja zawierająca przepisy i fotografie potraw konkursowych.
Projekt pt. „Kobiety Zaścianka – inicjatorkami rozwoju lokalnego” realizowany był w ramach Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich finansowany ze środków publicznych pochodzących z budżetu państwa.
Podsumowanie projektu odbyło się w czwartek, 6 listopada. Organizatorem przedsięwzięcia był LGD „Zaścianek Mazowsza”.