
W Centrum Kultury w Troszynie trwa kolejny etap projektu pn. „Kobiety Zaścianka – inicjatorkami rozwoju lokalnego”. Tym razem panie uczestniczą w 3-dniowych warsztatach kulinarnych.
Warsztaty kulinarne dotyczą wytwarzania tradycyjnych produktów kulinarnych, charakterystycznych dla regionu Mazowsza.
– Warsztaty kulinarne potrwają 3 dni. Podczas tych warsztatów panie przygotowują się do konkursu, który będzie kolejnym etapem projektu. Tematem przewodnim jest wigilia i potrawy tradycyjne dla „zaścianka Mazowsza” – zaznacza w rozmowie z nami Justyna Balcerzak, partner projektu [Lokalna Agencja Przedsiębiorczości].
– Warsztaty poświęcone są na to, żeby wydobyć z pamięci, z zakątków regionu potrawy, które są dla nas tradycyjne. Uczestniczki przedsięwzięcia opracują przepisy 13 potraw wigilijnych charakterystycznych dla obszaru gmin Czerwin, Goworowo, Rzekuń i Troszyn w oparciu o własną wiedzę i umiejętności, zachowując tradycyjny sposób ich wykonania, a następnie zaprezentują je podczas konkursu w formie degustacji – dodaje Justyna Balcerzak.
Na koniec projektu powstanie publikacja zawierająca przepisy i fotografie potraw konkursowych.
Głównym zadaniem projektu jest aktywizacja kobiet z terenów wiejskich.
– Chcieliśmy w ten sposób zaktywizować kobiety, które mają w sobie wielki potencjał, ale nie do końca potrafią go wykorzystać. Jak widać był to strzał w dziesiątkę, ponieważ inicjatywa cieszy się dużym zainteresowaniem, niestety limit miejsc jest ograniczony do 52 – podkreśla Balcerzak.
Projekt pn. „Kobiety Zaścianka – inicjatorkami rozwoju lokalnego” realizowany jest przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Zaścianek Mazowsza” w partnerstwie z Centrum Kultury w Troszynie oraz Lokalną Agencją Przedsiębiorczości. Inicjatywa społeczna finansowana jest ze środków publicznych pochodzących z budżetu państwa.
Projekt ma zostać zrealizowany do 30 listopada tego roku.
Warsztaty kulinarne w Troszynie potrwają do piątku, 24 października.