Chów bydła mięsnego alternatywą dla gospodarstw mlecznych

W siedzibie WSAP miała miejsce konferencja dla rolników. Podczas spotkania omówiono praktyczne sposoby przestawienia gospodarstw mlecznych na chów bydła mięsnego. Ten kierunek produkcji wzbudza coraz większe zainteresowanie rolników w naszym regionie.
Ostrołęka > Edukacja
Fot. epowiatostrolecki.pl

W siedzibie WSAP miała miejsce konferencja dla rolników. Podczas spotkania omówiono praktyczne sposoby przestawienia gospodarstw mlecznych na chów bydła mięsnego. Ten kierunek produkcji wzbudza coraz większe zainteresowanie rolników w naszym regionie.

Tematem przewodnim konferencji był „Chów bydła mięsnego alternatywą dla gospodarstw mlecznych”. Produkcja wołowiny jest alternatywą dla gospodarstw dysponujących użytkami zielonymi, gdyż zapewnia im konkurencyjność i opłacalność przy stosunkowo niskich nakładach. Dla porównania produkcja mleka wymaga dużych inwestycji związanych z zakupem urządzeń do doju i magazynowania. Ponadto utrzymanie bydła mięsnego wiąże się ze znacznie mniejszą pracochłonnością, w porównaniu z hodowlą bydła mlecznego.

Spotkanie rozpoczął Wiesław Szczubełek, dyrektor ostrołęckiego oddziału MODR. O systemie chowu bydła mięsnego i praktycznych sposobach przestawienia produkcji opowiedział Tomasz Przysucha, prof. SGGW, natomiast o systemie płatności bezpośrednich w Polsce w latach 2015-2020  wypowiedział się inż. Krzysztof Bałdyga z ARiMR w Ostrołęce.

Konferencja odbyła się w środę, 8 października w Wyższej Szkole Administracji Publicznej w Ostrołęce. Organizatorem spotkania był Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Ostrołęce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane oznaczone są symbolem *

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu