Podsumowanie szkoleń ekologicznych na terenie powiatu ostrołęckiego

W Polsce, co roku gospodarstw ekologicznych przybywa średnio około 100 tys., a w powiecie ostrołęckich jest ich prawie 200. Produkcja ekologiczna wśród rolników, także tych z naszego powiatu, cieszy się coraz większym powodzeniem. O jej popularności świadczy również zainteresowanie szkoleniami, jakie w maju zorganizował powiat ostrołęcki.
Czarnia > Nasze sprawy
Szkolenia ekologiczne
Fot. powiatostrolecki.pl

W Polsce, co roku przybywa średnio około 100 tys. gospodarstw ekologicznych, a w powiecie ostrołęckich jest ich prawie 200. Produkcja ekologiczna wśród rolników, także tych z naszego powiatu, cieszy się coraz większym powodzeniem. O jej popularności świadczy również zainteresowanie szkoleniami, jakie w maju zorganizował powiat ostrołęcki.

Rolnictwo „bez chemii”

Rolnictwo ekologiczne, to sposób gospodarowania zwany biologicznym, organicznym albo alternatywnym, określanym potocznie jako rolnictwo bez „chemii”. Stosowane metody produkcji są przyjazne środowisku, przy zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej w obrębie gospodarstwa. System gospodarowania oparty jest o środki produkcji pochodzenia naturalnego, tj. biologicznego i mineralnego nieprzetworzonego środowiska naturalnego, jakie może powodować przemysłowa produkcja na wielkich farmach. W rolnictwie ekologicznym stosuje się tylko naturalne nawozy, które wytwarzane są bez użycia syntetycznych i chemicznych środków. Jak zaznacza starosta, „wielu rolników przyszło na spotkanie, żeby uzyskać podstawowe informacje [np. czym charakteryzuje się uprawa ekologiczna, jakie stosować nawozy]. Rolnicy zainteresowani byli także większymi dopłatami’.

Konsolidacja kilku rolników z danej wsi

Cykl spotkań przebiegał pod hasłem „Pozyskanie środków unijnych na rozwój rolnictwa ekologicznego, szansą rozwoju dla rolników z terenu powiatu ostrołęckiego”. Celem szkoleń było pokazanie zalet, jakie wynikają z upraw ekologicznych. Spotkania odbyły się w Czarni, Kadzidle, Troszynie oraz Goworowie. Zgromadziły właścicieli małych i średnich gospodarstw rolnych, którzy w przyszłości myślą o zmianie charakteru upraw i hodowli. – Wielu rolników skłonnych jest sprostać wymaganiom, które nakłada na nich produkcja ekologiczna, jednak w zamian oczekują większych dochodów ze sprzedaży certyfikowanych produktów. Optymalnym rozwiązaniem jest konsolidacja kilku rolników z danej wsi, tak by mogli produkować ten sam towar. Wtedy koszty odbioru produktu i późniejszej jego dystrybucji są zdecydowanie mniejsze  – podkreślił w rozmowie z nami Stanisław Kubeł, starosta ostrołęcki,podsumowując szkolenia ekologiczne.

Certyfikat rolnictwa ekologicznego, a pomoc unijna

Przedstawiciele firmy certyfikującej zachęcali obecnych na spotkaniu rolników do współpracy, która gwarantowałaby [po spełnieniu odpowiednich wymogów] otrzymanie certyfikatu rolnictwa ekologicznego, zapewnienia ciągłości dostaw i zwiększenia możliwości negocjacyjnych z potencjalnymi odbiorcami.

Rozmawiano także o pomocy unijnej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich i programach rolno – środowiskowych. Ponadto przedstawiciele ostrołęckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego zapewnili o możliwości skorzystania z pomocy przy wypełnianiu wniosków oraz innych, dostępnych w każdej gminie, formach doradztwa rolniczego.

Szkolenia dotyczące rolnictwa ekologicznego będą również organizowane w przyszłym roku.

Organizatorem szkoleń było: Starostwo Powiatowe w Ostrołęce we współpracy z Centrum Jakości AgroEko Sp. z o.o, Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Biuro Powiatowe w Ostrołęce, Wojewódzkim Inspektoratem Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Oddział w Ostrołęce, Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego, Oddział w Ostrołęce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane oznaczone są symbolem *

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu