Smacznie i regionalnie podczas ostrołęckiej Nocy Muzeów [FOTO]

Pokazy gotowania, jarmark czy występy kapeli ludowej, to tylko niektóre z atrakcji jakie czekały na zwiedzających gości podczas tegorocznej Nocy Muzeów w Ostrołęce. Jedno jest pewne, było smacznie, zabawnie i przede wszystkim regionalnie.
Ostrołęka > Kultura
Fot. Renata Barszcz / epowiatostrolecki.pl

Pokazy gotowania, jarmark czy występy kapeli ludowej, to tylko niektóre z atrakcji jakie czekały na zwiedzających gości podczas tegorocznej Nocy Muzeów w Ostrołęce. Jedno jest pewne, było smacznie, zabawnie i przede wszystkim regionalnie.

Dziedzictwo kulinarne Kurpiowszczyzny

Tegoroczna edycja Nocy Muzeów w Ostrołęce odbyła się pod hasłem „Kurpie od kuchni”, a imprezę rozpoczął wernisaż wystawy „Grycana kasa to radość nasa”, który przedstawił dziedzictwo kulinarne regionu kurpiowskiego. Ekspozycja opowiedziała zwiedzającym o tym, jak niegdyś przygotowywało się potrawy na Kurpiowszczyźnie, głównie ze zbóż, kasz i mąki. – Od kilku lat zapraszamy mieszkańców naszego miasta i nie tylko na Noc Muzeów. Co roku impreza odbywa się pod innym hasłem, najczęściej związane jest ono z aktualną wystawą, jaką prezentujemy w muzeum. Dzisiaj o godz. 18:00 otworzyliśmy wystawę pt. „Grycana kasa to radość nasa”. W związku z tym, dzisiejsza Noc Muzeów kręci się wokół kuchni kurpiowskiej, a hasło brzmi „Kurpie od kuchni” – podkreśla w rozmowie z naszym portalem Maria Samsel, dyrektor MKK w Ostrołęce.

Gospoda pełna przysmaków

Podczas dzisiejszej Nocy Muzeów dziedziniec MKK przeobraził się w gospodę „Pod pełnym kruzykiem”, gdzie można było skosztować przysmaków kuchni kurpiowskiej. Imprezie towarzyszył również pokaz gotowania firmy Franke, gdzie zaprezentowane zostały wariacje na temat tradycyjnych potraw kurpiowskich z kaszą w roli głównej. – Na dziedzińcu muzeum zaaranżowaliśmy kurpiowską gospodę „Pod pełnym kruzykiem”, gdzie można kupić od naszych znanych artystek kurpiowskich tradycyjne potrawy kurpiowskie. Obok jest kucharz od naszego sponsora firmy Franke Polska, który na bazie tradycyjnych produktów, czyli kasz przygotowuje zupełnie inne potrawy, wariacje z kaszy. Mam nadzieję, że zestawienie tradycji z kuchnią innych kultur spodoba się gościom – zaznacza Samsel.

W tym roku muzeum zmieniło tematykę imprezy.- W ubiegłym roku bawiliśmy się w rytmie szalonych lat 20.W tym roku przybliżamy tradycyjną kuchnię kurpiowską i chcemy przypomnieć pewne zapomniane produkty czy potrawy, które kiedyś były codziennie jadane, np. kasza gryczana, jaglana, wypieki z mąki gyczanej – stwierdza dyrektor MKK.

Dodatkowe atrakcje

Dodatkowo na wszystkich odwiedzających muzeum w tę magiczną noc, czekały występy kapeli kurpiowskiej Brata Zeno z Czarni, otwarty konkurs tańców kurpiowskich oraz jarmark ze straganami z tradycyjnym jadłem kurpiowskim, miodami, a także z wyrobami z wikliny, gliny i drewna.

Goście mogli zobaczyć także projekcję filmu „Muzeum utracone”, który ukazuje jak ogromne straty w obszarze kultury i sztuki poniosła Polska podczas II wojny światowej. – Film ten ukazuje zbiory, które Polska utraciła w czasie II wojny światowej, i które do naszych muzeów nie trafiły – mówi Samsel.

Ponadto, od godziny 18.30 do godziny 20.00 był prowadzony specjalny blok dla dzieci, podczas którego najmłodsi mogli zmierzyć się z kulinarnymi zgadywankami, quizami oraz konkursami. – Przygotowaliśmy także nagrody nie tylko dla dzieci, ale i dla dorosłych – podsumowuje Maria Samsel.

Dodatkowo w tę jedną noc, między godziną 21.00 a 1.00 ścianę frontową budynku placówki rozświetliła kolorowa iluminacja.

Imprezę sponsorowali: PGE oraz Franke Polska.

Noc Muzeów odbyła się z 17/18 maja w Muzeum Kultury Kurpiowskiej w Ostrołęce.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane oznaczone są symbolem *

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu