Tradycja palmy wielkanocnej na Kurpiach

Wielkanoc w religii chrześcijańskiej jest najstarszym, najbardziej radosnym i najważniejszym świętem. Naukowcy ustalili, że było one obchodzone już 325 r. n. e. za czasów papieża Silvestra I. Święto to poprzedzone jest Wielkim Tygodniem, rozpoczynającym się w Niedzielę Palmową mającą upamiętnić wjazd Chrystusa do Jerozolimy, któremu rzucano ścięte z palmy gałązki.
Łyse > Kościół
Fot. gminalyse.pl

Wielkanoc w religii chrześcijańskiej jest najstarszym, najbardziej radosnym i najważniejszym świętem. Naukowcy ustalili, że było one obchodzone już w 325 r. za czasów papieża Silvestra I. Święto to poprzedzone jest Wielkim Tygodniem, rozpoczynającym się w Niedzielę Palmową mającą upamiętnić wjazd Chrystusa do Jerozolimy, któremu rzucano ścięte z palmy gałązki.

Tradycja święcenia palmy w Polsce

Zwyczaj Niedzieli Palmowej w Polsce znany jest od momentu przyjęcia chrztu w 966 roku. W naszym klimacie nigdy nie rosły takie palmy jak na Bliskim Wschodzie w okolicach Jerozolimy. Wykonuje się więc je z gałązek drzew [przeważnie wierzby, która w symbolice kościoła jest znakiem zmartwychwstania i nieśmiertelności duszy], kłosów zboża, lub kwiatów. Często ozdabiane są wyciętymi z papieru, bibuły czy innego materiału kwiatami. Palmy te według zwyczaju palone są w Wielką Sobotę, a popiół z nich służy do posypania w następnym roku głów wiernych podczas mszy w rozpoczynającą Wielki Post, Środę Popielcową.

Niedziela Palmowa we wsi Łyse

Niezwykle uroczysty charakter na terenie naszego powiatu mają obchody ostatniej niedzieli Wielkiego Postu we wsi Łyse. Oprócz mszy świętej [na którą uczestnicy przychodzą w oryginalnych strojach kurpiowskich] w zabytkowym kościele Św. Anny i święceniu palmy, odbywa się wielki jarmark sztuki ludowej, na którym można obejrzeć i kupić przepiękne wyroby rękodzieła ludowego takie jak: wycinanki, gobeliny, hafty, pisanki, instrumenty muzyczne oraz skosztować potraw kuchni regionalnej takich jak żurek po myszyniecku, chleb ze smalcem i ogórkami, bezalkoholowe piwo kozicowe, rejbak [placek z tartych ziemniaków z cebulą i mięsem], farenuchy [placek drożdżowy], kołduny [duże pyzy], a także pieczywo i swojskie wędliny sporządzane według przekazywanych z dziada pradziada receptur oraz inne nie występujące w naszym kraju smakołyki.

Miłośnicy muzyki i tańca mogą obejrzeć i wysłuchać występy zespołów ludowych z całego powiatu takich jak: ,,Kurpie’’, ,,Czarniacy’’, ,,Kurpianka-Cepelia”.

Najważniejszym akcentem uroczystości jest słynny w całej Polsce i za granicą konkurs na najpiękniejszą palmę. Zapoczątkował go w 1969 r. miłośnik folkloru i sztuki ludowej miejscowy proboszcz ksiądz Adolf Pogorzelski.

Palmy konkursowe wykonane z pni drzew są bardzo wysokie i dochodzą długością nawet do 7 metrów. Ta wysokość według wierzeń ludowych chroni domostwo przed złymi duchami. Każda palma wzbogacona jest koroną na cześć Króla Chrystusa Pana. Konkurs rozgrywany jest w trzech kategoriach: indywidualnie, zbiorowo a osobno oceniane są palmy wykonane przez uczniów szkół podstawowych. Zwycięzcom zostają przyznane nagrody pieniężne.

Mam nadzieję, że tego typu imprezy kontynuowane będą w przyszłych latach, gdyż podtrzymują one naszą regionalną tradycję i pokazują ją całemu światu.

Grzegorz Korsak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane oznaczone są symbolem *

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu