
Rolnictwo ekologiczne cieszy się coraz większym zainteresowaniem polskich konsumentów, rolników i producentów rolnych. Jest to gałąź gospodarki, która dynamicznie się rozwija i ciągle przyciąga nowych zwolenników. Żeby jednak zająć się produkcją ekologicznej żywności, trzeba uzyskać odpowiedni certyfikat, który uprawnia do prowadzenia takiej działalności. Jedną z firm, która zajmuje się takim certyfikowaniem, jest Centrum Jakości AgroEko.
Spółka zajmuje się certyfikowaniem podmiotów działających w zakresie rolnictwa ekologicznego od 2007 roku. Jak mówi w rozmowie z nami Andrzej Czubała, prezes AgroEko, „Przystąpienie przez rolnika do systemu rolnictwa ekologicznego powoduje podniesienie opłacalności prowadzenia gospodarstwa rolnego.”
Czubała podkreśla, że metody produkcji żywności ekologicznej cieszą się coraz większa popularnością, co bezpośrednio wiąże się z rosnącym rynkiem żywności ekologicznej oraz wzrostem zainteresowania poprawą jakości życia „w naturalnym, pozbawionym środków chemicznych środowisku.”
– Analizując wyniki prowadzonych badań naukowych, można stwierdzić, że produkty roślinne uzyskane metodami ekologicznymi cechuje większa zawartość suchej masy, witaminy C, B-karotenu i cukrów. Produkty zwierzęce również posiadają zwiększona zawartość witamin czy nienasyconych kwasów tłuszczowych – tłumaczy Czubała. – To czynniki bezpośrednio wpływające na stan naszego organizmu – dodaje.
Według prezesa AgroEko, ważnym elementem wyróżniającym żywność ekologiczną jest także wpływ produkcji takiej żywności na środowisko naturalne.
– Wykluczenie syntetycznych nawozów azotowych, agresywnych środków ochrony roślin czy surowców zawierających GMO [Genetycznie Modyfikowane Organizmy] sprawia, że na terenach gdzie produkcja prowadzona jest metodami ekologicznymi, widzimy odbudowywanie się populacji zwierząt i roślin – wyjaśnia prezes AgroEko.
Dodatkowym atutem według Czubały jest fakt, że rozwój rolnictwa ekologicznego sprzyja także rozwojowi agroturystyki, co w konsekwencji przekłada się na podnoszenie poziomu rentowności gospodarstw, które potrafią umiejętnie wykorzystać położenie na takich terenach.
– Wśród mieszkańców miast wzrasta zainteresowanie wypoczynkiem na wsi, związanym z możliwością skosztowania produktów wytworzonych metodami ekologicznymi, a jednocześnie obcowania z naturą – mówi.
Prezes AgroEko ocenia, że znaczący wpływ na rozwój produkcji ekologicznej ma to, iż rolnicy otrzymali możliwość pozyskania dodatkowych funduszy na tego typu działalność.
– Istnieje możliwość uzyskania przez producenta dodatkowych środków finansowych z tytułu uczestnictwa w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich, gdzie w zależności od wybranego przez rolnika wariantu rolno środowiskowego, mogą one wynosić od 260 zł/ha do 1550 zł/ha – wylicza.
W opinii Czubały rolnictwo ekologiczne jest bardziej opłacalne niż konwencjonalne.
– Przystąpienie przez rolnika do systemu rolnictwa ekologicznego powoduje podniesienie opłacalności prowadzenia gospodarstwa rolnego – ocenia. – W ekologicznych gospodarstwach produkcyjnych, zazwyczaj ceny uzyskiwane za produkty są wyższe od cen produktów konwencjonalnych i, co ważne, wzrasta zainteresowanie ich spożyciem – dodaje Czubała.
Prezes Centrum Jakości podkreśla, że rolnictwo ekologiczne to dziedzina gospodarki, która ciągle będzie się rozwijać.
– Wzrost zapotrzebowania na ekologiczne produkty sprawia, że produkcyjne gospodarstwa ekologiczne będą się rozwijały i dostarczały swoje produkty do coraz szerszej grupy konsumentów – podsumowuje Andrzej Czubała.