Odpowiedni poziom witaminy D w organizmie ma związek z o 32-proc. mniejszym ryzykiem powstania mięśniaków macicy – wynika z badań przeprowadzonych przez amerykańskie Narodowe Instytuty Zdrowia. Informację podaje pismo „Epidemiology”.
Badania prowadzone były w Waszyngtonie w grupie 1036 kobiet w wieku od 35 do 49 lat. Panie, u których poziom kalcyfediolu [metabilitu witaminy D] we krwi wynosił ponad 20 ng/ml były w znacznie mniejszym stopniu narażone na rozwój mięśniaka gładkokomórkowego niż te, u których poziom ten określono jako niewystarczający.
Uczestniczki wypełniły też kwestionariusze dotyczące przebywania na słońcu. Po porównaniu danych naukowcy ustalili, że w przypadku kobiet spędzających na świeżym powietrzu ponad godzinę dziennie ryzyko mięśniaków było o 40 proc. niższe.
Witamina D powstaje w skórze głównie dzięki ekspozycji na promieniowanie ultrafioletowe. W mniejszym stopniu możemy dostarczyć jej sobie w pożywieniu [zawierają ją m.in. tłuste ryby, jaja i grzyby] czy suplementach diety.
źródło: PAP